logo_kulturistan
Livrustkammaren
Program t.o.m. tor 18 januari

Veckans program

Stängt på entréplanet pga ombyggnad av basutställningen. Gäller hela 2018. Välkommen att besöka den kungliga vagnhallen och utställningen I love you madly. Vi erbjuder programverksamhet med visningar, föredrag, skolvisningar som vanligt – se hemsidan.

Livrustkammaren

 Öppet:
11-17 tis-sön, tor 11-20.
 Entré:
Fri entré.

Kort om Livrustkammaren

År 1628 bestämde Gustav II Adolf att de kläder som han hade använt i fälttåg i Polen skulle bevaras ”uthi Rust-Cammaren till en evig åminnelse”. Det la grunden till Livrustkammaren, Sveriges äldsta museum.

Under 1500-talet var Livrustkammaren de svenska kungarnas vapenförråd. När Gustav II Adolf bestämde att hans kläder skulle bevaras för evigt innebar det starten för en museal tradition - att spara för att visa upp för eftervärlden. Ända sedan dess har det funnits möjlighet att se föremålen och minnas ägarnas liv och gärning.

Genom århundradena har sedan vapen och föremål som ceremonidräkter, hästmunderingar och vagnar förts över från den kungliga Klädkammaren och Hovstallet till Livrustkammaren. Dessa föremål har anknytning till de kungliga personerna och har huvudsakligen använts vid högtidliga tillfällen som bröllop, kröningar och begravningar.