logo_kulturistan
Liljevalchs Konsthall
Program t.o.m. tor 18 oktober

Veckans program

Ny utställning
Sovjetisk affischkonst. Välkommen till vernissage fredag 12 oktober kl 11-17. Utställningen invigs kl 13 av Mårten Castenfors, konsthallschef. Från 12 oktober till 6 januari präglas Liljevalchs av sovjetiskt 20-tal. Från en unik japansk samling visar vi filmaffischer från revolutionens första årtionde. Stora delar av utställningen upptas av expressiva filmaffischer från 1920-talet, där två av de främsta namnen var de svenskättade bröderna Stenberg. En sal kommer att helt ägnas El Lisitskij, som är en av den tidens främsta grafiska konstnärer. I två mindre salar visas propagandaaffischer med texter av Vladimir Majakovskij. Liljevalchs stora Sal 1 har förvandlats till en elegant biosalong där publiken kan slå sig ner i fåtöljer för att se Dziga Vertovs "Mannen med filmkameran", ett avantgardiskt och filmtekniskt mästerverk från 1929. Här visas den nonstop med nyskapad musik av det brittiska bandet In The Nursery. Program: Onsdag 17 oktober kl 18-20. Hur kom det sig att den konstnärliga entusiasmen var så intensiv under den revolutionära perioden 1920-1930 – och vad hände sedan? Medverkande: Lars Kleberg, professor eremitus i ryska vid Södertörns högskola, Irina Sandomirskaja, professor i cultural studies vid Centre for Baltic and East European Studies och Johan Scott, konstnär och professor vid Stockholms konstnärliga högskola. Entré till program och utställning 80 kr. I samarbete med Cinemateket visas sovjetisk stumfilm. Från november till slutet av januari visar Cinemateket i Stockholm en serie om tio sovjetiska stumfilmer. Filmerna visas i Bio Victor, Filmhuset, till levande musik.

Liljevalchs Konsthall

 Öppet:
måndag 11-17, tisdag 11-20, onsdag 11-17, torsdag 11-20, fredag-söndag 11-17.
 Entré:
Entré 80 kr, fritt upp till 18 år fri entré för alla på måndagar.
 Övrigt:
Café/restaurant: Ulriksdals värdshus i Skulpturhallen. Här serveras lunchsmörgåsar, bakverk och drycker.

Kort om Liljevalchs Konsthall

Välkommen till Liljevalchs - Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora och generösa utställningar om året.

Liljevalchs utställningsprogram vänder sig både till den riktigt breda publiken och dem som är särskilt intresserade av vissa konstnärskap eller konst- och formriktningar. Varje nytt konstår inleds med den välkända jurybedömda Vårsalongen.

Liljevalchs tillhör Stockholms stad och invigdes 1916 som den första självständiga och offentliga konsthallen för samtidskonst i Sverige. Byggnaden är ritad av arkitekten Carl Bergsten och ligger på natursköna Djurgården i Stockholm.