logo_kulturistan
Livrustkammaren
Program t.o.m. tor 25 april

Veckans program

Påsklov med äggjakt i museet: Kungens höna har fått fnatt. Leta guldägg bland de guldskimrande praktvagnarna. Besök den magiska vagnhallen och upplev de rikt smyckade kungliga paradvagnarna. Korta visn dagl gratis.

Livrustkammaren

 Öppet:
skärtor 18 april (t o m 17), obs! Stängt långfre 19 april. Lör-sön 20-21 april (11-17). Gratis! Entréplanet stängt p g a ombyggnad av basutställning. Nyöppning 17 juni!
 Entré:
Fri entré!
 Övrigt:
Museibutik.

Kort om Livrustkammaren

År 1628 bestämde Gustav II Adolf att de kläder som han hade använt i fälttåg i Polen skulle bevaras ”uthi Rust-Cammaren till en evig åminnelse”. Det la grunden till Livrustkammaren, Sveriges äldsta museum.

Under 1500-talet var Livrustkammaren de svenska kungarnas vapenförråd. När Gustav II Adolf bestämde att hans kläder skulle bevaras för evigt innebar det starten för en museal tradition - att spara för att visa upp för eftervärlden. Ända sedan dess har det funnits möjlighet att se föremålen och minnas ägarnas liv och gärning.

Genom århundradena har sedan vapen och föremål som ceremonidräkter, hästmunderingar och vagnar förts över från den kungliga Klädkammaren och Hovstallet till Livrustkammaren. Dessa föremål har anknytning till de kungliga personerna och har huvudsakligen använts vid högtidliga tillfällen som bröllop, kröningar och begravningar.