logo_kulturistan
Livrustkammaren
Program t.o.m. tor 14 februari

Veckans program

Klädd i plåt. Testa en rustning. Lö 9 feb 13-15 Singelkväll för historienördar: Kungl historiequiz to 14 feb kl 18. Bilj via Tickster. Besök den magiska vagnhallen och upplev de rikt smyckade kungliga paradvagnarna. Korta visn dagl gratis.

Livrustkammaren

 Öppet:
jan-april: Mån stängt, tis-sön 11-17, tor till 20. Entréplanet stängt p g a ombyggnad av basutställning. Nyöppning sommaren 2019.
 Entré:
Fri entré!
 Övrigt:
Museibutik.

Kort om Livrustkammaren

År 1628 bestämde Gustav II Adolf att de kläder som han hade använt i fälttåg i Polen skulle bevaras ”uthi Rust-Cammaren till en evig åminnelse”. Det la grunden till Livrustkammaren, Sveriges äldsta museum.

Under 1500-talet var Livrustkammaren de svenska kungarnas vapenförråd. När Gustav II Adolf bestämde att hans kläder skulle bevaras för evigt innebar det starten för en museal tradition - att spara för att visa upp för eftervärlden. Ända sedan dess har det funnits möjlighet att se föremålen och minnas ägarnas liv och gärning.

Genom århundradena har sedan vapen och föremål som ceremonidräkter, hästmunderingar och vagnar förts över från den kungliga Klädkammaren och Hovstallet till Livrustkammaren. Dessa föremål har anknytning till de kungliga personerna och har huvudsakligen använts vid högtidliga tillfällen som bröllop, kröningar och begravningar.