logo_kulturistan
Strindbergsmuseet
Program t.o.m. tor 25 april

Veckans program

Stängt för renovering, öppnar på Kulturnatten 27/4.

Strindbergsmuseet

 Telefon:
08-441 91 70.

Kort om Strindbergsmuseet

Författaren August Strindberg (1849-1912) bodde de fyra sista åren av sitt liv i vad han själv kallade för Blå Tornet, en trerummare utan kök på Drottninggatan 85, fyra trappor upp. Bostaden i Blå Tornet är den enda av Strindbergs 24 lägenheter i Stockholm som finns att se.

Tack vare gode vännen Vilhelm Carlheim-Gyllenskiöld, som dokumenterade lägenheten och såg till att Strindbergs kvarlåtenskap inte blev skingrad efter hans död, kunde trerummaren rekonstrueras och öppnas som museum 1973. Museet består, förutom lägenheten med Strindbergs egna möbler, av basutställningar som skildrar Strindberg som författare, målare, fotograf och teaterman. Regelbundet arrangeras tillfälliga utställningar, föreläsningar och annan programverksamhet.

I anslutning till museet finns också Strindbergs eget bibliotek, bestående av 2 800 volymer. För forskare och allmänhet finns stora samlingar fotografier, pressklipp, affischer och programblad. Efter överenskommelse kan också museets bibliotek med 4 000 volymer strindbergiana användas. Museet har ett brett urval böcker av och om August Strindberg, samt vykort, affischer m.m. till salu i receptionen.