logo_kulturistan
Vasamuseet
Program t.o.m. tor 25 april

Vasamuseet


Kort om Vasamuseet

Vasamuseet har blivit en självklar del av Stockholms siluett. Med sina master som skjuter upp över Djurgården har det blivit ett fyrtorn för nyfikna turister och Stockholmare. Vasas hemvist har inte alltid varit så storslagen. Efter att skeppet bärgats fick det ett tillfälligt hem i Wasavarvet där hon stannade mellan 1961 och 1988 – i hela 27 år!

TÄVLINGEN
1981 utlystes en öppen nordisk arkitekttävling för det nya permanenta Vasamuseet. 384 förslag lämnades in. Och det blev de svenska arkitekterna Marianne Dahlbäck och Göran Månssons bidrag ”Ask” som vann.

Museet började byggas 2 november 1987, efter att prins Bertil invigt bygget och lagt den första grundstenen vid en gammal torrdocka från 1878.

VASAS SISTA RESA
Och snart skulle skeppet bli dolt för utomstående i nästan ett år. I september 1988 byggdes skeppet in i ett skyddande skal på sin plats inne i Wasavarvet. Detta för att förbereda resan till det nya museet. En resa som skeppet skulle göra sjövägen.

I december 1988 gjorde Vasa sin hittills sista resa till havs. Vilande på en ponton fraktades skeppet inuti ett skyddsskal till sin nya boning.

Skeppet stod nu i en vattenfylld torrdocka inuti det nya Vasamuseet. Och sakta kunde man börja släppa ut vattnet ur torrdockan och ta bort det skyddande skalet runt Vasa.

NYA MUSEET ÖPPNAR
Sommaren 1989 började smygpremiären av det nya museet, som då fortfarande var en byggarbetsplats. Och nästan en kvarts miljon besökare kunde se det delvis blottlagda skeppet.

Den 15 juni 1990 invigdes museet officiellt av Carl XVI Gustaf, och sedan dess har miljontals besökare från hela världen hittat hit.

20 år senare hade lokalerna blivit för små. Med över en miljon besökare började vi bygga ut museet hösten 2011. Bygget stod klart i maj 2013.